Waarom de iPhone nog steeds geen saffieren scherm heeft

iPhone saffieren scherm

De geruchten dat de iPhone 6 zou worden uitgerust met een saffieren scherm bleken gedeeltelijk waar te zijn.

Ruim een jaar geleden werd het bedrijf GT Advanced Technologies, welke inmiddels failliet is, door Apple benaderd om haar problemen omtrent gekraste en gebarste schermen op te lossen. Nadat de twee bedrijven een overeenkomst hadden getekend ontstonden er hevige complicaties. In het jaar daarop, zoals Wall Street Journal eerder in detail beschreef, veranderde alles.

500 saffieren stenen ter waarde van honderden duizenden dollars zijn bijna verloren geraakt

In eerste instantie wilde Apple ovens kopen van GT zodat zij zelf saffier konden produceren. Achteraf werd er besloten om de productie toch maar via GT te laten verlopen. GT had echter de capaciteit niet om het volume en kwantiteit te produceren die Apple nodig zou hebben, waardoor de relatie tussen de twee bedrijven uiteindelijk op stop werd gezet.

Het verhaal van de Wall Street Journal betreft vele opmerkelijke details; zo zouden er 500 saffieren stenen ter waarde van honderden duizenden dollars bijna verloren zijn geraakt, en werden er 700 mensen zijn aangenomen door GT voor het project waarvan de meesten uiteindelijk niets te doen hadden op de werkvloer.

Saffieren blok dat wordt gebruikt voor een iPhone scherm

Het verhaal draait uiteindelijk voornamelijk om kracht en het gevaar van het samenwerken met (een bedrijf als) Apple. Tim Cook en zijn team in Cupertino vragen altijd om hoge kwaliteit tegen relatief lage tarieven, waardoor het moeilijk wordt om samen te werken met Apple en tegelijkertijd ook winst te kunnen draaien. Alhoewel er rond 1 miljard dollar geïnvesteerd werd, was het voor GT uiteindelijk onmogelijk om te voldoen aan de wensen van Apple. Twee weken nadat de iPhone 6 geïntroduceerd werd – uiteraard zonder saffieren scherm – werd GT failliet verklaard. Gedurende de faillissementsrechtbank wezen de twee bedrijven elkaar met de vinger voor de mislukking en de uiteindelijke faillissement. In werkelijkheid bleek echter dat beide bedrijven te wijten zijn voor de mislukking van het saffieren scherm project

Saffieren schermen blijken tot zover in verschillende testen een verbetering te zijn t.o.v. alle andere smartphone schermen op dit moment. Om saffieren schermen te vertalen naar de praktijk blijkt echter nogal een uitdaging, zoals onder andere gebleken is uit het verhaal van GT en Apple.

Reacties