Gorilla Glass 4 beschermt je smartphone scherm nog beter

Corning Gorilla Glass 4

Telefoons met 100% onbreekbare en krasvrije schermen zullen we voorlopig hoogstwaarschijnlijk nog niet zien; Corning geeft echter aan dat we steeds dichterbij komen.

Vandaag heeft het bedrijf Gorilla Glass 4 onthuld, de nieuwste versie van de bekende schermen die worden geproduceerd door Corning. Gorilla Glass wordt gebruikt door zo goed als alle grote electronicaproducenten, waaronder Samsung, LG, Microsoft en Motorola. Indien je een vlaggenschip smartphone of tablet koopt, is de kans groot dat het uitgerust is met een Gorilla Glass scherm.

Elk jaar onthult Corning een nieuw type glas, waarover het bedrijf zegt dat het sterker en duurzamer is dan de vorige versie. Afgelopen jaar zagen we Gorilla Glass 3 voorbijkomen, welke onder andere was ontworpen voor dagelijkse potentiële risico’s, als het samenvoegen van een smartphone en sleutels in één broekzak. Met de nieuwe Gorilla Glass 4 legt Corning de focus op een andere risicofactor, namelijk het laten vallen van je smartphone.

Volgens Corning hebben haar wetenschappers honderden kapotte apparaten (voornamelijk smartphones en tablets) en gebarsten schermen onderzocht gedurende de ontwikkelingsfase van Gorilla Glass 4. Uit de onderzoeken bleek is niets verrassends: smartphone schermen barsten voornamelijk wanneer deze op ruwe oppervlaktes, als beton, vallen.

Alhoewel Gorilla Glass 4 ongetwijfeld een verbetering is, kan een Glass 4 nog steeds barsten

De wetenschappers die werkzaam zijn bij Corning lieten verder weten dat er nieuwe drop tests ontworpen zijn, waarbij er 180-grit zandpapier gebruikt werd om ruwe oppervlaktes te simuleren. Op een hoogte van 1 meter lieten zij apparaten die uitgerust zijn met Gorilla Glass 4 vallen, samen met andere type glas die gebruikt worden door onder andere concurrenten. Uit het onderzoek bleek dat Gorilla Glass 4 tot maar liefst 80% van de drops overleefd had, wat inhoudt dat het tweemaal zo sterk zou zijn als Gorilla Glass 3 en overige typen verharde glas.

Alhoewel Gorilla Glass 4 ongetwijfeld een verbetering is, kan een Glass 4 nog steeds barsten. Cliff Hund, voorzitter van Corning Oost-Azië, gaf dit gisteren ook expliciet aan: “I won’t say we’ve wiped it out, but we’ve taken a real large chunk out of it”. Corning geeft tegelijkertijd toe dat ze er nog niet zijn, en dat een overlevingskans van 80% nog steeds niet optimaal is.

De vraag wanneer, en of, Corning overgaat tot saffier blijft vooralsnog open. Hund gaf aan dat saffier vele voordelen heeft, maar dat glas voor Corning momenteel de enige en tegelijkertijd beste oplossing blijft.

Het produceren van saffieren schermen blijkt vooralsnog moeilijk, gezien er grote hoeveelheden beschikbaar gesteld moeten worden voor miljoenen apparaten. Dit bleek ook het geval te zijn met Apple en saffierfabriek GT Advanced.

Reacties