Apps worden niet langer gelabeld als ‘Gratis’ in de app store

Appstore in app aankopen

Sinds vandaag worden gratis apps niet meer als ‘GRATIS’ gelabeld in de App Store. In plaats van ‘GRATIS’ staat er nu ‘DOWNLOAD’.

Door het woord ‘GRATIS’ aan te passen wordt er voldaan aan de richtlijnen van de EU.

De kleine verandering heeft voornamelijk te maken met het feit dat lang niet alle apps die werden gelabeld met ‘GRATIS’ ook daadwerkelijk kosteloos zijn: veel apps zijn namelijk gratis verkrijgbaar maar betreffen tegelijkertijd ook in-app aankopen. Indien er sprake is van in-app aapkopen bij een specifieke app staat er onder de download knop ook ‘Aankopen vanuit app’.

Eerder zagen we verschillende tweaks wat dergelijke woorden betreft die mobiele platformen hebben doorgevoerd door de toenemende druk door de Europese Unie en de Federal Trade Commission. Door het woord ‘GRATIS’ aan te passen wordt er voldaan aan de richtlijnen van de Europese Unie.

In maart voegde Google een optie toe in haar Play Store waarmee gebruikers een paswoord verificatie voor in-app aankopen kunnen inschakelen. Ook wanneer deze optie niet is ingeschakeld, heeft Google ervoor gezorgd dat na een tijd de Play Store vraagt om deze in te schakelen. Vooralsnog gebruikt Google (in Amerika) echter free voor de download knop.

In-app aankopen blijken een populaire topic te zijn onder veel consumenten. Inmiddels heeft het de pop culture zelfs doordrongen: een aantal weken terug stonden zogenaamde “Fremium” apps in de spotlight gedurende een South Park aflevering.

Tags:

Reacties