eSim, de simkaart van de toekomst?

Van provider wisselen en dezelfde simkaart behouden. Op één simkaart twee verschillende telefoonnummers hebben. In het buitenland tegoed kopen en dit op je bestaande sim zetten zonder dat je nummer veranderd? Klinkt onrealistisch? Niet met de eSim! De ingebouwde simkaart die hetzelfde doet als een ‘normale’ simkaart, maar veel meer functies heeft!

Hoe werkt een eSim?

In debasis werkt een eSim hetzelfde als een normale simkaart. Er kan een telefoonnummer aan gekoppeld worden, je kan ermee bellen, smsen en internetten. Maar de eSim gaat verder dan dat. Het grootste verschil tussen de eSim en normale simkaart is dat de eSim vast in je telefoon geïnstalleerd is. Je kunt deze er dus niet uithalen. Daarnaast is deze ook niet gebonden aan één provider, maar kan deze aan meerdere gekoppeld worden. Nu is het wel zo, dat omdat de eSim is ingebouwd, dit nog niet voor alle toestellen in Nederland geldt.

Welke telefoons hebben al een eSim?

Een aantal telefoons, maar ook tablets en smartwatches hebben wel al een ingebouwde eSim. Deze apparaten hebben daarnaast ook een ingang voor een gewone simkaart. De eSim wordt wel nu al steeds populairder, waardoor steeds meer telefoons geproduceerd worden met deze chip er in. Momenteel hebben de laatste modellen van Iphone de eSim (de Iphone XS, XS Max en de XR), de NUU Mobile X5 en de modellen van Google Pixel (vanaf 2) beschikken ook over de eSim.

Is het al mogelijk in Nederland?

Zoals je hierboven kunt lezen zijn er nog weinig telefoons met de eSim functionaliteit. Grote merken als Samsung, Huawei volgen snel met hun integraties. Zo heeft de Samsung Gear S2 Classic 3G smartwatch al wel een eSim integratie. Deze opkomst geldt hetzelfde voor providers. Momenteel zijn de providers in Nederland nog op één hand te tellen, namelijk T-Mobile, De Nederlandse Provider en Truphone. De volgende providers hebben al wel aangegeven het te gaan ondersteunen: KPN, Vodafone en Tele2. Er is echter nog niet concreet bekend wanneer de ontwikkeling voltrokken zal worden en het voor iedereen beschikbaar zal zijn.

Wat zijn de voordelen van de eSim?

We noemden ze eigenlijk al even kort in de intro, maar dit zijn de belangrijkste voordelen aan de eSim.

  1. Wisselen van provider en de simkaart behouden

Sterker nog, je hoeft er in eerste instantie niet eens een simkaart in te stoppen, want deze is al ingebouwd. Het is eigenlijk een kleine chip in je telefoon, die vervolgens uitgelezen kan worden. Het werkt bij de verschillende mobiele providers in Nederland niet allemaal hetzelfde, maar in het algemeen komt het er op neer dat je een online account aanmaakt en je eSim daar vervolgens aan gekoppeld kan worden.

2. Twee telefoonnummers hebben op één simkaart

Met de eSim wordt het makkelijk gemaakt om te schakelen tussen twee mobiele nummers op één sim en dus op één telefoon. Hierdoor hoef je bijvoorbeeld niet langer een zakelijke telefoon én een privé telefoon te hebben. Alles kan op één toestel. Moet je nog even wachten omdat jouw telefoon nog geen eSim heeft? Dan kun je ook kiezen voor de oplossing vast-mobielintegratie, die er ook voor zorgt dat je twee mobiele nummers op één simkaart kunt registreren.

3. Buiten Europa je telefoon gebruiken zonder extra kosten

Sinds een aantal jaar is het heel normaal geworden dat binnen Europa dezelfde tarieven gelden als in Nederland. Dit geldt echter nog niet buiten Europa. Het voordeel van e-Sim is dat je eenvoudig (lokaal) tegoed koopt in het buitenland zonder je simkaart te moeten vervangen! Je koppelt gewoon het tegoed aan je eSim en je bent volledig bereikbaar op je eigen nummer!

Reacties