Smartphones megapixel-mysterie ontrafeld!

Wat maakt een smartphonecamera nou écht goed? In je zoektocht naar de smartphone met de beste camera regent het termen zoals diafragma, sensorgrootte, megapixels… In dit artikel ontrafelen we het megapixel-mysterie. Spoiler alert! Een goede smartphonecamera heeft méér dan alleen veel megapixels.
Van het goedkoopste Android-toestel tot de allernieuwste iPhone; elke smartphone heeft een camera voor het maken van foto’s en video’s. Wij nemen je mee in de wondere wereld van megapixels en andere camerafeatures die zorgen voor haarscherpe shots.

Wat is een megapixel?

De term ‘megapixel’ is een eenheid die de hoeveelheid pixels aanduidt waaruit een foto of video bestaat. Een pixel is een piepklein puntje op een display of digitaal beeld. Een megapixel is een bundeling van één miljoen pixels. Bij het maken van een foto zet de sensor van je smartphonecamera het licht dat hij opvangt om in elektrische signalen. Aan de hand van deze signalen bepaalt de beeldprocessor welke kleur elke pixel krijgt. Deze ‘collage’ van alle pixels samen vormt de gemaakte foto.

Meer megapixels = grotere foto

Een foto met veel megapixels heeft meer details en is scherper dan een foto met minder megapixels. Dit komt omdat meer pixels een kleur krijgen. Toch is meer megapixels niet altijd beter. Dat komt omdat de scherpte van het zicht van je ogen te vergelijken is met een resolutie van 12 megapixel. Met het blote oog zie je dus geen verschil tussen een 40-megapixelfoto van de Huawei P20 Pro en een 12-megapixelfoto van de Apple iPhone X. Echter, die extra megapixels komen wél goed van pas bij de nabewerking van je foto’s. Want een foto met meer megapixels kun je makkelijker bijsnijden of inzoomen zonder al te veel kwaliteitsverlies. Leuk voor die fotomuur in de woonkamer.

Goede smartphonecamera: meer dan megapixels

De hoeveelheid megapixel is een handige eerste check in je zoektocht naar een goede smartphonecamera. Toch zegt het niet alles over de kwaliteit van de camera. Onderdelen als de camerasensor en het diafragma zijn ook belangrijk zijn voor het maken van een mooie foto.

Camerasensor: epicentrum van je smartphonecamera

De camerasensor is de spin in het web van je smartphonecamera. Hij vangt het licht dat hij via de lens ziet op in lichtgevoelige cellen en zet dit beeld om naar elektrische signalen.  Een grote sensor vangt meer licht op dan een kleinere sensor. Ook heeft een grote sensor minder ruis en legt hij kleurcontrast beter vast. Een foto die met een grotere sensor is gemaakt, lijkt daardoor meer op het beeld dat je met je eigen ogen ziet. Dit merk je bijvoorbeeld als je een foto van het strand maakt. Een foto met een kleinere sensor heeft meer ruis en daardoor zijn de details in het zand minder goed zichtbaar.

Diafragma: wel of geen mooie zonsondergangsfoto?

Voor de avondfotografen onder ons is het diafragma belangrijk. Dit is de opening tussen de lens en sluiter. Het diafragma bepaalt hoeveel licht er op de sensor valt. In de schemering worden foto’s bij gebrek aan licht sneller korrelig en wazig. Een hoger diafragma, dus een grotere opening tussen de lens en sluiter, zorgt ervoor dat er alsnog genoeg licht op de sensor valt. Dat worden mooie zomeravondkiekjes!

De Samsung Galaxy S9 en Galaxy Note9 horen bij de eerste telefoons met een variabel diafragma. Bij genoeg licht is een kleine opening tussen de lens en sluiter, een laag diafragma, genoeg om een mooie foto te maken. Tast de camera toch in het duister? Dan schakelt ‘ie over op het hoge diafragma en maak je ook bij minder licht een mooie, scherpe foto.

Goede smartphonecamera: complex camerarecept

Megapixels zeggen dus wel wat, maar écht niet alles over hoe goed een smartphonecamera is. De ene camera kan meer megapixels hebben, terwijl de andere camera dankzij andere onderdelen met minder megapixels net zulke mooie foto’s maakt.

Selfiecamera, steeds vaker een megapixelknaller

Sinds de ‘ontdekking’ van de selfie wordt ook het aantal megapixel in de camera aan de voorzijde van de telefoon steeds belangrijker. Geen verrassing, want een wazige selfie post natuurlijk niemand op Instagram. Steeds meer selfiecamera’s zijn dus echte megapixelknallers. De selfiecamera van de Huawei P20 bij KPN maakt bijvoorbeeld kiekjes in 24 megapixel. Die selfiecamera heeft zelfs meer megapixels dan de 12-megapixel camera aan de achterkant van de telefoon. Daarmee worden jouw selfies in een klap IG ready.

Reacties