Tips voor veilig internetten op je smartphone

Onze telefoons zijn tegenwoordig de hele dag verbonden met het internet, zij het via WiFi of via 3G/4G. Hoe handig dit ook mag zijn, het blijft wel noodzaak dat we de nodige voorzorgsmaatregelen treffen om onze online veiligheid te garanderen.

Zo is het nog niet onder alle smartphonegebruikers doorgedrongen dat het installeren van een degelijke antivirus-applicatie van cruciaal belang is. Ook het installeren van een goede VPN-app of wachtwoordmanager is nog geen gemeengoed, al zijn het wel fenomenen die in opkomst zijn. Waar moet men op letten wil men zorgeloos gebruik kunnen maken van internet op de smartphone?

Update je besturingssysteem structureel

Android en iOS dienen idealiter regelmatig een update te krijgen. Het is aan de fabrikant van een smartphone om ervoor te zorgen dat software-updates beschikbaar worden gesteld voor de specifieke smartphone-modellen in hun collectie. De frequentie waarmee er nieuwe updates verschijnen van het besturingssysteem, hangt dus samen met het merk en model telefoon. Het is een notoir gegeven dat sommige fabrikanten van Android telefoons wat slordig om kunnen gaan met het tijdig introduceren van software updates. Deze updates zijn vaak nodig om kwetsbaarheden in het besturingssysteem te dichten, omdat deze kwetsbaarheden eventueel kunnen worden geëxploiteerd door criminelen.

Gebruik van goede antivirussoftware

Een kwalitatief antivirusprogramma biedt bescherming tegen uiteenlopende vormen van malware. Er verschijnen dagelijks nieuwe virussen, trojan horses, wormen en ransomware, en is het dan ook zaak je antivirussoftware up-to-date te houden. Gelukkig gebeurt dit bij veel programma’s doorgaans automatisch. In de Apple App Store en Google Play Store zijn er vele degelijke antivirusprogramma’s gratis te downloaden, zoals:

  • AVG
  • Avira
  • Avast
  • Bit-Defender

Deze antivirusprogramma’s bieden prima gratis applicaties aan, die ook automatisch worden ge-update.

Daarnaast zijn van de meeste antivirusprogramma’s ook betaalde versies beschikbaar met additionele functionaliteiten. Denk bijvoorbeeld aan het creëren van een beveiligde sandbox-omgeving op het moment dat je navigeert naar de website van je bank of naar Paypal. Ook is er tegenwoordig software met ransomware-protectie, zoals BitDefender of WebRoot.

Gebruik een VPN

VPN staat voor Virtual Private Network. Een VPN helpt om je internetverkeer te beveiligen en te anonimiseren. Aan de hand van encryptie wordt het internetverkeer versleuteld en hiermee voorkomen dat jouw smartphone bereikbaar is voor bijvoorbeeld hackers of andere overheden. Een VPN zorgt voor een veilige verbinding wanneer je in een openbare gelegenheid gebruik maakt van openbare wifi-hotspots. Dankzij een VPN netwerk is het ook mogelijk om vanaf een andere locatie geografische blokkades kan passeren. Daardoor zijn bijvoorbeeld Nederlandse websites en streamingdiensten ook in het buitenland te bereiken. Voor je smartphone kan je een VPN-abonnement afsluiten. Deze is te gebruiken op meerdere apparaten en installeren op smartphone, tablet en computer. Meer informatie over wat goede VPN-aanbieders zijn vind je in dit artikel: https://www.vpngids.nl/reviews/beste-vpn/.

Gebruik een wachtwoordmanager

Met behulp van een wachtwoordmanager beheer je niet alleen maar al je wachtwoorden, maar wordt tevens je smartphone beveiligd. Met behulp van een encryptie kan de data die je opslaat in de wachtwoordmanager beveiligd worden. Tegenwoordig wordt voor bijna iedere app of website wel een gebruikersnaam of wachtwoord gevraagd. Het is onmogelijk deze allemaal te kunnen onthouden. Een wachtwoordmanager is daarom ideaal als digitale beheerder van alle wachtwoorden en gebruikersnamen. Voorbeelden van wachtwoordmanagers zijn Dashlane, LastPass, 1Password en Keepass.

Tags:

Reacties