Welke iPhone heb jij?

Sinds Apple op 29 juni 2007 de eerste onder de naam iPhone 2G de eerste smartphone op de markt zette, heeft het bedrijf 17 verschillende modellen gefabriceerd.Onlangs heeft het bedrijf de iPhone 8 en de iPhone 8 Plus gelanceerd en zal het op 3 november aanstaande de iPhone X lanceren.

Over het algemeen zijn de iPhone gebruikers redelijk merktrouw en zullen zij hun huidige smartphone alleen vervangen door een opvolger uit de iPhone serie. Veel mobiele gebruikers hebben al verschillende generaties iPhone’s gehad en wachten in spanning af wat de volgende generatie iPhone allemaal te bieden heeft. Een redelijk groot aantal Apple fanaten heeft nu de beschikking over een iPhone 7 en een iPhone 7 hoesje, maar zullen op termijn de overstap gaan maken naar de iPhone 8, iPhone 8 Plus of misschien zelfs naar de iPhone X die nog gelanceerd moet worden.

Verschillende iPhone modellen

Omdat de iPhone gebruikers redelijk merktrouw zijn, zal je in de markt een groot aantal werkende iPhone modellen aantreffen. Sterker nog: Een kleine groep ‘die-hards’ die slechts 0.17 procent van de iPhone eigenaren vertegenwoordigd maken nog steeds gebruik van de iPhone 4 uit 2010. De grootste groep iPhone gebruikers (20.02 procent) maakt gebruik van de iPhone 7 die in september 2016 werd gelanceerd. Andere iPhone modellen die nog goed scoren onder de Apple fanaten zijn de iPhone 6S (19.92 procent), de iPhone 6 (18.80 procent) en de iPhone 7 Plus (14.34 procent). De iPhone 8 en de iPhone 8 Plus, die een kleine maand geleden door Apple werden gelanceerd, vertegenwoordigen een marktaandeel van respectievelijk 0.29 en 0.39 procent.

iPhone X

In september stond Apple in het midden van de belangstelling omdat zij de iPhone 8 en de iPhone 8 Plus hadden gelanceerd. Nu we een maand verder zijn blijkt de adoptie van deze twee nieuwe iPhone modellen achter te blijven ten opzichte van de eerdere modellen. Vooral de enorme concurrentie van de Samsung en de Google smartphones zorgt er voor dat steeds meer gebruikers een overstap maken naar een smartphone met het Android besturingssysteem. Hiernaast zijn de Android toestellen, die in sommige gevallen zelfs veel betere specificaties hebben dan de laatste iPhone, aanzienlijk voordeliger in aanschaf. Ondanks dit verschijnsel blijft Apple zich echter richten op het topsegment van de mobiele markt. Zo zal het bedrijf op 3 november aanstaande het nieuwe vlaggenschip van de iPhone serie aan het publiek presenteren. De iPhone X zal op hardware gebied uitstekende specificaties met zich meebrengen, maar dat mag je dan ook wel verwachten voor een prijs die ongeveer 1.000 Euro zal gaan bedragen.

Toekomst van de iPhone

In de markt voor mobiele communicatie verliest Apple steeds meer marktaandeel aan de andere grote spelers in het topsegment. Vooral Samsung, met de Galaxy smartphone serie, profiteert hiervan optimaal. Bij de kleinere spelers zijn het vooral Sony, Google en Huawei die van het ‘Android-effect’ profiteren. De meeste groei is echter te vinden bij de verschillende relatief onbekende Chinese producenten die steeds gemakkelijker de wereldwijde markt weten te bereiken. Waar Huawei in het verleden al het voorbeeld heeft gegeven, zijn het nu Oppo, Vivo en Xiaomi die hard aan de weg timmeren. Apple zal steeds meer concurrentie ondervinden van een groeiend aantal producenten en zal hierdoor steeds meer marktaandeel verliezen. Vooral omdat het iOS besturingssysteem een gesloten besturingssysteem is, zullen steeds meer gebruikers overstappen naar het meer open systeem van Android. Ook de integratie van Android in de computermarkt zal zeker een positieve impuls geven aan de verkoop van smartphones met het Android besturingssysteem.

Tags:

Reacties