Hebben smartphone abonnementen hun charmes verloren?

Sinds de komst van het mobiele netwerk heeft de omzet in de Nederlandse telecomsector een enorme vlucht genomen. In markt voor mobiele abonnementen, die sinds de economische crisis onder zware druk staat, blijken de SIM only abonnementen steeds populairder te worden.

Vooral omdat meer dan 90 procent van de Nederlandse consumenten de beschikking heeft over een smartphone, is de vraag naar SIM only abonnementen sterk gestegen. Uit een recentelijk marktonderzoek is gebleken dat bijna de helft van de mobiele gebruikers (48 procent) al gebruik maakt van een SIM only abonnement. De verwachting is dat de verkoop van deze SIM only abonnementen de komende jaren verder zal toenemen zodat tegen eind 2018 circa 75 procent van de mobiele consumenten gebruik maken van een dergelijk abonnement.

Smartphones

Het gebruik van mobiel internet op de smartphone was tot halverwege 2014 een trend die een bepaalde charme met zich meedroeg. Veel consumenten maakten hierom gebruik van de abonnementen waarbij een smartphone werd geleverd. Op deze manier kon men volop gebruik maken van de vele mogelijkheden van het mobiele internet en had men gelijk een moderne smartphone tot de beschikking. Echter door de toenemende import van smartphones uit de Aziatische productielanden (Met name China natuurlijk) en de hevige concurrentiestrijd tussen de trendsetters Apple en Samsung, is de gemiddelde prijs voor een smartphone aanzienlijk gedaald. Sterker nog: Voor een kleine 100 Euro kan men al een Android smartphone aanschaffen die qua functionaliteit niet onder voor de smartphones uit het topsegment. Vooral door deze ontwikkeling hebben de abonnementen inclusief een toestel sterk aan populariteit in moeten boeten.

SIM only abonnementen

Omdat veel consumenten de beschikking hebben over een smartphone waar men steeds langer mee doet en door de beschikbaarheid van een enorm assortiment voordelige smartphones, zijn de SIM only abonnementen zeer populair. Vooral het prijsverschil tussen een SIM only abonnement en een abonnement inclusief toestel, met vergelijkbare bel- en datebundel, is enorm groot geworden. Zo kan men een SIM only abonnement met 200 belminuten en 500MB data al voor een ongeveer 10 Euro per maand aanschaffen. Een vergelijkbaar abonnement inclusief een moderne smartphone kost hiertegenover circa 30 Euro per maand kost. Bij een tweejarig abonnement betaald men dus bijna 500 Euro voor de smartphone terwijl de vergelijkbare smartphone op internet voor ongeveer 300 Euro kan worden aangeschaft.

De charme van een mobiel abonnement

Waar in het verleden een abonnement inclusief toestel de trend waren zal de consument nu steeds vaker gebruik gaan maken van een SIM only abonnement waarbij men gebruik blijft maken van de eigen smartphone of een dergelijk toestel, nieuw of als tweedehands, aanschaft via het internet. Het abonnement inclusief toestel heeft hierdoor zijn charme verloren aan de SIM only abonnementen. Zo bleek dat in het eerste kwartaal van 2016 dat de verkoop van smartphones met 4G ondersteuning een aanzienlijke stijging vertoond. Vooral de toestellen van Apple, Samsung en Huawei zijn zeer populair bij de Nederlandse consument. Hierbij zal, als de nieuwe Europes roamingregels in juni 2017 worden ingevoerd, de verkoop van losse toestellen en SIM only abonnementen een nieuwe positieve impuls krijgen. Met deze nieuwe roamingregels zal de consument in de toekomst tot 90 dagen zonder extra kosten in andere EU lidstaten kunnen bellen. Het internetten in andere EU lidstaten zal echter wel extra kosten met zich mee kunnen brengen. Op basis van de bestaande trends in de Nederlandse mobiele markt en de toekomstige ontwikkelingen binnen de Europese markt zullen de SIM only abonnementen zeker aan populariteit gaan winnen. Kortweg, de SIM only abonnementen hebben een enorme charme!

Tags:

Reacties