[Feature]

Top 10 retro games voor iOS


De jaren tachtig / negentig herleven door retro games te spelen op je iPhone of iPad? Het kan, zonder een emulator zelfs. Bekijk de top tien retro games voor iOS die we hebben samengesteld.

Het is inmiddels bekend dat Apple niets moet hebben van PC- of console-emulatoren.  In 2010 verscheen de DOS emulator iDOS in de App Store, en verdween op dezelfde dag weer. Met deze emulator was het mogelijk om software geschikt voor DOS te draaien op je iOS apparaat. Ook zagen we in 2013 een app verschijnen met de naam “MyStache”: deze app bevatte verstopte emulator functionaliteiten om Nintendo, Super Nintendo en Game Boy spellen te draaien op je iPhone. Ook deze verdween kort nadat Apple erachter kwam dat de app beschikte over verschillende emulatoren.

Op een gemakkelijke manier emulatoren draaien op een iOS apparaat zit er helaas niet in. Wat wel mooi is voor retro game liefhebbers is het feit dat de (originele) ontwikkelaars van oude games sommige games hebben uitgebracht in de App Store. Hieronder volgt een verzameling van onze top tien retro games voor iOS. Tijd voor nostalgie!

#10: Duke Nukem 3D

duke-nukem-3d-ios

Duke Nukem 3D

Duke Nukem 3D
Platform
iOS
Publisher
Machineworks Northwest LLC
Ontwikkelaar
3D Realms, Inc
Releasedatum
04-09-2009
Prijs
€1,79

download in de app storeIk start de top tien met meneer Balls of Steel: Duke Nukem. De first-person shooter game Duke Nukem 3D verscheen voor het eerst in 1996 voor PC’s die draaiden op MS-DOS. Het spel staat bekend om de protagonist Duke Nukem, een held die über-mannelijkheid uitstraalt met zijn bodybuilder lichaam, grof taalgebruik en het non-stop aan flarden schieten van buitenaardse wezens.

“I like a good cigar, and a bad woman.”
– Duke Nukem

Voor degenen die zich afvragen hoe ik deze epische klassieker op nummer 10 durf te plaatsen geef ik als antwoord dat de iOS remake er weliswaar grafisch gezien prima uit ziet, echter kan ik niets positiefs zeggen over de besturing van het spel. Links van het scherm vind je een virtuele joypad waarmee je vooruit en achteruit kunt lopen, en links en rechts kunt strifen. Om rond te kijken kun je met je andere vinger over het scherm vegen. De combinatie van deze twee methodes, plus het schiet knop kan voor nogal wat verwarring zorgen. De ontwikkelaars van de iOS remake, namelijk MachineWorks Northwest, doen voor de rest weinig aan het spel: de laatste update vond plaats in juni 2012, wat inhoudt dat het zelfs niet geoptimaliseerd is voor het (langere) iPhone 5 / 5S scherm, laat staan de iPhone 6 / 6 Plus schermen.

Waard om te kopen? Naar mijn mening niet zozeer. Ik kan uiteindelijk zeggen dat ik het spel slechts gekocht heb om te plaatsen in mijn retro map.

#9: Sonic CD

#8: Mega Man X

megaman-x-ios

Mega Man X

Megaman X
Platform
iOS
Publisher
Capcom
Ontwikkelaar
Capcom Co.
Releasedatum
21-12-2011
Prijs
€4,49

download in de app storeMega Man X, ook wel Rockman X in Japan kwam in 1993 uit voor de SNES. Mega Man X was indertijd het eerste spel binnen de Mega Man series (die voorheen voor de NES werden ontwikkeld) voor een 16 bit systeem. Ook is het de eerste spel van de Mega Man X reeks.

Mega Man X voor iOS lijkt een gevectoriseerde versie van het origineel

In 2011 kwam er een remake van Mega Man X  uit voor iOS. Het spel is tevens ook beschikbaar voor Android.

Het grote verschil tussen de iOS versie en de SNES versie zit hem naast de gameplay ook in de graphics. De graphics van het spel zijn volledig opnieuw ontworpen: de pixels die we kennen van de SNES versie zijn afgerond. Mega Man X voor iOS lijkt een gevectoriseerde versie van het origineel. Er werd, toen het spel uit kwam, kritiek geuit door de Mega Man X fans: er is niets mis met het originele spel, waarom zou de iOS versie een facelift moeten krijgen?

Afgezien van het bovenstaande is het spel goed te spelen. Alhoewel de graphics er ietwat anders uitzien, worden nog steeds dezelfde grafische elementen in het spel gebruikt. Verder is het in de iOS versie ook mogelijk om wapens te kopen die je normaal gesproken later in het spel kan krijgen.

 

Nummer 7: Street Fighter II

street-fighter-ios

Street Fighter II

Street Fighter 2
Platform
iOS
Publisher
Capcom USA
Ontwikkelaar
Capcom Co.
Releasedatum
27-09-2011
Prijs
€3,59

download in de app storeThe World WarriorStreet Fighter 2 Hyper Fighting en Street Fighter 2 Champion EditionIk start de top tien met meneer Balls of Steel: Duke Nukem. De first-person shooter game Duke Nukem 3D verscheen voor het eerst in 1996 voor PC’s die draaiden op MS-DOS. Het spel staat bekend om de protagonist Duke Nukem, een held die über-mannelijkheid uitstraalt met zijn bodybuilder lichaam, grof taalgebruik en het non-stop aan flarden schieten van buitenaardse wezens.

Net als de SNES is de besturing zowel aan de linkerkant als aan de rechterkant te vinden. Links vind je knoppen om je karakter te bewegen, en aan de rechterkant

Net als vele andere spellen die te vinden zijn in de App Store zijn er elementen te vinden in Street Fighter 2 die het spel makkelijker maken. Speciale truuks als een Hadouken kunnen gedaan worden met een druk op het scherm, in plaats van een combinatie van knoppen. Aan de andere kant is dit ook logisch: zonder fysieke knoppen is het simpelweg te moeilijk om dergelijke truuks correct uit te voeren.

Nummer 6: Final Fantasy VI

final-fantasy-vi-ios

Final Fantasy VI

Final Fantasy V
Platform
iOS
Publisher
Square Enix
Ontwikkelaar
Square Enix
Releasedatum
01-03-2014
Prijs
€14,49

download in de app storeOp nummer 6 staat de RPG klassieker Final Fantasy VI. Alhoewel er een debat bestaat binnen de Final Fantasy communitie over welk deel van de reeks het leukst is, staat deel 6 ongetwijfeld ergens bovenaan de lijst. Het spel is zo populair dat het opnieuw is gere-released voor onder andere de PlayStation, Game Boy Advance

Final Fantasy V behoort tot de duurste spellen in de App Store

Het spel werd in 1992 uitgebracht door Square.

Een grote nadeel, die naar mijn mening velen twee keer zal laten nadenken over het kopen van Final Fantasy V, is het prijskaartje. Het spel is verkrijgbaar voor een prijs van maar liefst € 14,49, en behoort hierom ook bij de duurste spellen die te vinden zijn in de App Store. De diehard FF fan en retrogamers zullen het er waarschijnlijk wel voor over hebben: ik twijfel echter of dat ook geldt voor de overige consumenten.

Nummer 5: Carmageddon

carmageddon-ios

Carmageddon

Carmageddon
Platform
iOS
Publisher
Stainless Games
Ontwikkelaar
Stainless Games
Releasedatum
02-03-2011
Prijs
€3,59

download in de app storeEen spel dat in 1997 zorgde voor nogal wat controversie: Carmageddon. Het spel kwam uit voor verschillende platformen, waaronder MS-Dos, Windows, PlayStation en Nintendo 64. Carmageddon zorgde voor nogal wat ophef in verschillende landen, gezien het de bedoeling was dat je in het spel naast slechts ging racen ook een X aantal levende wezens moest overrijden.

Carmageddon werd in 2012 opnieuw uitgebracht voor iOS. De graphics zijn volledig vernieuwd, en tegelijkertijd hebben de makers ervoor gezorgd dat het spel nog steeds hetzelfde uitstraalt. Een nadeel is de besturing van het spel: de knoppen (links, rechts, gaspedaal, remmen) zijn vrij klein waardoor je gedurende het spelen soms net een knopje mis.

#4: The Secret of Monkey Island

#3: Chrono Trigger

chrono-trigger-ios

Chrono Trigger

Chrono Trigger
Platform
iOS
Publisher
Square Enix
Ontwikkelaar
Square Enix
Releasedatum
12-12-2011
Prijs
€8,99

download in de app storeAlhoewel Chrono Trigger in 1995 is uitgegeven, blijft het tot heden nog steeds één van de meest geliefde RPG spellen. Het spel valt in hetzelfde reeks als de Final Fantasy series qua verhaal en gameplay. Net als de meeste andere RPG spellen draait Chrono Trigger voornamelijk om het verhaal. Het spel is ook vrij langdradig: je hebt minimaal 60 uur nodig om het spel uit te spelen.

Square Enix heeft er alles aan gedaan om dezelfde ervaring te behouden

Gezien Chrono Trigger een van mijn all-time favorieten is, heb ik het spel helemaal uitgespeeld op mijn iPhone in maar liefst 81 uur. Ik heb het spel voor het eerst in de jaren negentig gespeeld op de SNES, en ook op verscheidene emulators op de PC. De export naar iOS is qua graphics en gameplay perfect: Square Enix heeft er letterlijk alles aan gedaan om dezelfde ervaring te behouden.

Wat prijs betreft is Chrono Trigger voor iOS een tegenvaller. Met een prijskaart van maar liefst € 8,99 valt Chrono Trigger onder de duurste prijscategorie binnen iOS games. De prijs van het spel kan aan de andere kant ook verdedigd worden: het gaat hier namelijk niet om een casual game met een korte of geen einde: je beleeft minimaal 60 uur aan speelplezier met Chrono Trigger.

 

#2: Metal Slug 3

metal-slug-3-ios

Metal Slug 3

Metal Slug 3
Platform
iOS
Publisher
SNK PLAYMORE
Ontwikkelaar
SNK PLAYMORE
Releasedatum
01-03-2012
Prijs
€2,69

download in de app storeGezien Metal Slug 3 dateert uit 2000, twijfelde ik of hij inmiddels al valt onder de categorie retro games. Het spel is inmiddels al weer 14 jaar oud, dus hij zit naar mijn mening op het randje en neigt toch richting de retro games categorie.

De run-and-gun spel werd in 2000 uitgebracht als arcade game voor het Neo Geo MVS platform, en staat bekend om de non stop actie. Rennen en schieten tot de laatste adem. Elementen als verschillende wapens, voertuigen en een beperkt aantal levens maken het spel extra spannend en zorgen ervoor dat het spel nooit verveelt.  De vloeiende cartoon-achtige graphics van Metal Slug 3 ogen tot vandaag de dag mooi en ook wat komisch.

Waarom Metal Slug 3, en niet een van de andere delen? Puur een kwestie van smaak. Naast de derde deel zijn delen 1 en 3 ook verkrijgbaar voor iOS. Daarnaast bestaat er ook een remake van Metal Slug 2 in de app store met als naam Metal Slug X (nieuwe elementen, waaronder wapens).

Over de vertaling en implementatie naar iOS kan ik alleen maar positief spreken. Het spel is qua besturing erg goed te spelen en grafisch gezien ziet het er precies hetzelfde uit als de versie uit 2000.

 

 

#1: Doom (Classic)

Doom Classic voor iOS

Doom Classic

Doom Classic
Platform
iOS
Publisher
id Software
Ontwikkelaar
id Software
Releasedatum
04-06-2011
Prijs
€ 4,49

download in de app storeOp nummer 1 staat de klassieker Doom Classic van id Software. De first-person shooter game Doom staat bekend als de pionier game wat betreft 3D-graphics voor PC games en het spelen via multiplayer. Het spel kwam uit voor de PC in 1993, en behoort tot vandaag tot een van de populairdere first-person shooters. Tegelijkertijd is dit de reden geweest dat id Software het spel opnieuw voor iOS heeft uitgebracht in 2009

IDDQD & IDKFA doen het nog steeds

De vertaling van de retrogame naar een iOS game doet eer aan de oorspronkelijke gameplay. Alhoewel het besturing via touch een andere beleving is, raak je vrij snel gewend aan de touchbesturing. Met een vinger loop je rond, en met de andere kun je schieten. Ook is het mogelijk om overal in het spel te saven zodat je altijd weer kunt beginnen bij waar je gebleven was.

Voor de cheaters onder ons: IDDQD, IDKFA en de rest van de codes doen het ook voor de iOS versie van Doom. Veeg met vier vingers van beneden naar boven zodat het toetsenbord verschijnt: voer hierna een van de codes in gevolgd door enter.

Heb je nog leuke toevoegingen die wij over het hoofd gezien hebben? Ken je nog andere must-have retro games voor iOS? Laat het ons hieronder weten!

 

Tags:

Reacties