De reden waarom wij verslaafd zijn aan onze smartphone

Telefoon verslaving

Kijk je constant naar je smartphone om te zien of je een nieuwe appje of andere notificatie binnen hebt? En zorgt je telefoon er ook voor dat je wordt afgeleid van je studie of werk? Je bent lang niet de enige.

Onze smartphone is tegenwoordig onze constante compagnon. We nemen hem overdag overal mee en ’s nachts ligt hij naast je bed. We laten het toe dat we worden onderbroken met constante berichtjes, e-mails en notificaties.

Hoe komt het eigenlijk dat we toestaan dat onze telefoon ons zomaar abrupt afleidt? Waarom hebben we het gevoel dat het nodig is om constant naar onze smartphones te kijken. De smartphone verslaving begon lang voordat de mobiele telefoon bestond, met de komst van de oorspronkelijke telefoon, aldus Albrecht Schmidt in zijn boek de Interaction Design Foundation Encyclopedia.

Met de komst van de vaste telefoon ontstond er in ons een gevoel dat als we niet de telefoon zouden opnemen zodra deze afgaat, we een kans zouden missen. Een kans om iemand te spreken die je nodig heeft. Of een kans om even gezellig een babbel te maken met een vriend. Met de komst van smartphones is dit gevoel alleen maar sterker geworden, gezien het aantal functies en mogelijkheden om met anderen te interacteren. Dit aldus Schmidt.

“Although technology has changed a lot, some of our behaviours around new technologies are still rooted in an understanding of older technology.”

– Schmidt

Het gaat echter verder dan interacteren met anderen. Waar het in essentie om gaat is dat wij het gevoel hebben dat wij beloond worden met aandacht zodra onze smartphone een geluidje afgeeft. Dit gebeurt in combinatie met een dopamine trigger in onze hersenen die ons dwingt om snel naar onze smartphone te kijken of een telefoontje te beantwoorden. We weten dat deze aandacht vaak positief is, van een appje van een vriend tot een telefoontje van een geliefde, of een leuke video die we gewoon moeten bekijken. Het is positief en dwingt je daarom ook om het snel te bekijken, ongeacht waar je bent.

Degenen die er meer over willen lezen kunnen dit hier doen. Hoe denk jij over de theorie? Kan jij jezelf erin vinden? Laat het hieronder weten!

Tags:

Reacties