Draadloos opladen, zo werkt het!

Jouw telefoon gaat vaak de hele dag met jou mee op pad. Op het eind heeft ‘ie misschien wel behoefte aan wat nieuwe energie.

Toch is het soms weer even zoeken naar die oplader, zit die kabel weer in de knoop of is de kabel stuk. Niet handig! Gelukkig krijgen steeds meer telefoons de mogelijkheid om ook draadloos op te laden.


Nieuwe technologie voor telefoons

Draadloos opladen werkt door middel van magnetische stroom. Dit ken je misschien al wel van koken op inductie of het opladen van je elektrische tandenborstel. De tandenborstel wordt opgeladen door hem in de houder te zetten. In die houder en het apparaat zit een metalen spoel die als magneten naar elkaar toe trekken. Via dit magnetische veld kun je het apparaat dan opladen. De snelheid van draadloos opladen is wel iets minder dan bij een kabel. Dit komt doordat er energie verloren gaat in het overbrengen van elektriciteit via het magnetische veld.

Nieuw is de technologie dus niet. Sinds kort wordt het ook op grote schaal toegepast bij smartphones en andere mobiele apparaten, zoals smartwatches. Voordelen zijn dat de kans op schade door invloed van buitenaf veel kleiner wordt. Iedere keer dat jij de oplader in je telefoon steekt, komt er namelijk ook vuil, stof en misschien wel vloeistof bij het apparaat. Dit zorgt voor snellere slijtage en verminderde werking van de oplader. Met draadloos opladen hoef je de telefoon alleen neer te leggen, et voilà!

Telefoon draadloos opladen steeds populairder

Het draadloos opladen van telefoons wordt steeds populairder en steeds meer nieuwe telefoons die op de markt komen zijn hiermee uitgerust. Bij Samsung hebben ze dit al een tijdje ontdekt, sinds de Samsung Galaxy S6 wordt dit toegepast bij de topmodellen. De nieuwe Samsung Galaxy S8 (en S8+) en Samsung Galaxy Note8 kunnen dit dus ook. Nu ook Apple deze technologie omarmt heeft, lijkt het er op dat draadloos opladen de nieuwe norm wordt.

Draadloos opladen werkt alleen als het apparaat niet van metaal is (dit onderbreekt namelijk de overdracht van energie). Daarom zijn de nieuwe iPhone 8 en iPhone X gemaakt met een achterzijde van glas. Dat is weliswaar kwetsbaarder dan metaal, maar gelukkig werkt draadloos opladen ook met een (slank) hoesje!

Stijlvolle manier van je smartphone opladen

Het fijne van draadloos opladen is dat het een universele manier van opladen is. Hierbij heb je slechts één soort oplader nodig waarmee verschillende soorten apparaten kunt opladen. Niet alleen je smartphone maar ook je draadloze oortjes of smartwatch. Geen gehannes meer met verschillende draden! Ook in de openbare ruimte heeft het veel voordelen, met een oplaadstation verwerkt in bijvoorbeeld de tafel van een restaurant hoef je niets anders te doen dan je telefoon neerleggen. De toepassingen zijn eindeloos: in vliegtuigen, treinen, kantoren of de wachtruimte bij de tandarts. Zo hoef je in de toekomst misschien nooit meer een oplader mee te nemen!

Een ander voordeel: oplaadstations kunnen in allerlei designs weggewerkt worden. Zo heeft IKEA al nachtkastjes en bureaus ontworpen waar een oplaadstation in verborgen zit. Of wat dacht je van een stijlvol bamboe oplaadstation met ruimte voor je sleutels? Wat jouw interieurstijl ook is, er is vast een oplaadstation dat er perfect bij past! Let wel op dat het oplaadstation dat je koopt de zogenaamde Qi-certificering heeft. De telefoons en oplaadstations van Apple en Samsung gebruiken deze standaard en de oplaadstations van bijvoorbeeld IKEA, Belkin en Mophie ook. Dit is een standaard uit de industrie waar de meeste bedrijven mee werken. Het garandeert een veilige werking en zo weet je zeker dat je kwaliteit in huis haalt.

Ben jij enthousiast over draadloos opladen?

Reacties