De geschiedenis van de mobiele telefoon

Het mobiele bellen en internetten is vandaag de dag de normaalste zaak van de wereld. Het mobiele bellen heeft eigenlijk pas in de 80’er jaren zijn intrede heeft gedaan en een enorme ontwikkeling doorgemaakt. De eerste commerciële mobiele telefoons waren, door de gigantische accu, loodzware toestellen die eigenlijk alleen in auto’s hun toepassing vonden.

Met hun gewicht van soms 5 kg en meer, een stand-bytijd van 10 uur en een gesprekstijd van 30 minuten staan deze mastodonten in schril contrast met de moderne smartphones met ongeveer 150 gram wegen, minimaal 150 uur stand-by en 6 uur gesprekstijd. Ook op het gebied van accessoires is vandaag de dag een enorm assortiment beschikbaar. Waar je vroeger alleen een draagkoffer voor jouw mobiele telefoon kon kopen, heb je nu de keuze uit telefoonhoesjes, opladers, docking stations en veel meer. Waar ligt de oorsprong van het mobiele bellen en wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen geweest?

De eerste pogingen

Voordat de mobiele telefoon haar opwachting in het dagelijks leven kon maken waren er natuurlijk al verschillende industriële voorgangers. Sterker nog, in 1908 claimden Professor Albert Jahnke en de Oakland Transcontinental Aerial Telephone and Power Company al dat zij een draadloze telefoon hadden ontwikkeld. Echter door beschuldigingen van fraude en misleiding, die later werden ingetrokken, stierf dit project een zachte dood. Na een kleine 10 jaar werd door de Duitse spoorwegen een nieuw initiatief op het gebied van draadloos bellen gelanceerd. Nadat men eerst het draadloze bellen op militaire treinen tussen Berlijn en Zossen experimenteerde, werd later in 1924 dit experiment herhaald op publieke treinen tussen dezelfde plaatsen. Nadat het experiment had uitgewezen dat het draadloos bellen functioneel bleek, werd dit door het bedrijf Zugtelephonie A.G.  in een aantal treinen van de Deutsche Reichsbahn en de Duitse Post Services geïnstalleerd. Bij de  Deutsche Reichsbahn mochten eerste klas passagiers, tegen een aanzienlijke vergoeding, gebruik maken van deze mobiele service.

Het eerste commerciële gesprek

Het Amerikaanse telecombedrijf Motorola is het bedrijf dat aan de bakermat van het mobiele bellen staat. Het onderzoeksteam van Motorola, dat onder leiding stond van de Amerikaans uitvinder en ondernemer Martin Cooper, ontwikkelde de eerste echt draagbare mobiele telefoon. Op 13 april 1973 gebruikte Martin Cooper een prototype van een DynaTAC draadloos toestel om vanaf de Sixth Avenue in Manhattan het concurrerende bedrijf Bell Labs te bellen. Nadat hij zijn concurrent had medegedeeld dat hij draadloos vanuit Manhattan belde, werd de wereld voor telecommunicatie volledig veranderd. Mede hierdoor en door zijn vooruitziende blik, wordt Martin Cooper gezien als de grondlegger van het mobiele bellen. Trouwens het prototype van de DynaTAC die Cooper gebruikte voor zijn eerste mobiele gesprek had het formaat van een baksteen en woog meer dan 1.000 gram.

De eerste commerciële mobiele telefoon

Nadat Cooper bewezen had dat het mobiele bellen ook werkelijk in het dagelijkse leven geïmplementeerd kon worden, duurde het nog tot 1983 voordat Motorola het eerste commerciële toestel op de markt bracht. Het eerste commerciële model dat het bedrijf op de markt bracht had de toepasselijke naam “Huge”, woog bijna een kilogram, had een stand-by-tijd van 60 minuten en een gesprekstijd van slechts enkele minuten. Een leuk detail is dat deze mobiele telefoon voorzien was van een antenne met een lengte van 30,5 cm. Dit modieuze toestel kon men aanschaffen voor een kleine 4.000 dollar. Een abonnement om met deze mobiele telefoon te bellen koste slechts 60 tot 100 dollar per maand.

De eerste smartphone

Tien jaar na het verschijnen van de eerste commerciële mobiele telefoon kon de wereld de geboorte van de eerste smartphone aanschouwen. In 1993 lanceerde het consortium van Bellsouth en IBM onder de naam Simon de eerste personal communicator. Het toestel, dat slechts 500 gram woog, werd als mobiele telefoon in de markt gezet maar bood daarbij ook diverse computer functionaliteiten. Voor een klein 900 dollar kreeg men de beschikking over een mobiele telefoon inclusief semafoon, e-mail, toetsenbord, een stylus waarmee op het scherm geschreven kon worden en een automatische calander. Helaas bleek deze eerste smartphone geen groot succes zodat er in totaal maar 2.000 stuks over de toonbank gingen.

De eerste mobiele telefoon met camera

Vandaag de dag in het “selfie”-tijdperk is een smartphone zonder camera praktisch waardeloos. De eerste mobiele telefoons die voorzien waren van een camera, zoals de  Nokia 7650 en de Sanyo SPC-5300, zagen pas in 2002 het daglicht. Beide toestellen waren voorzien van een 0.3 megapixel camera (VGA, 640 x 480) waarmee men eenvoudige foto’s kon maken. Ondanks deze toegevoegde functionaliteit viel de verkoop van deze toestellen flink tegen. Een jaar later werd het best verkochte mobiele telefoon gelanceerd: De Nokia 1100. Ondanks dat dit toestel geen additionele functionaliteit bood, werden er wereldwijd meer dan 250 miljoen toestellen van dit model verkocht.

De eerste mobiele telefoon met internet

Ook in 2003 zag de eerste mobiele telefoon met een webbrowser het levenslicht. Blackberry, dat zich vooral manifesteerde op de zakelijke markt, lanceerde de BlackBerry 6210. Met deze mobiele telefoon kon men natuurlijk bellen en sms’jes verzenden maar bood ook een internetbrowser, e-mail en natuurlijk de Blackberry Messenger (BBM). Door de lancering van deze redelijk intelligente telefoon was Blackberry tot midden 2007 de trendsetter op het gebied van mobiele communicatie.

De eerste smartphone

In juni 2007 lanceerde Apple de eerste iPhone. Het toestel werd omschreven als een drie-in-één toestel, een mobiele telefoon, een iPod en een draadloos communicatie systeem. Het meest opvallende van de eerste iPhone was dat het geen toetsenbord bevatte en dat het bestuurd werd door de vingers op het scherm te zetten. Deze eerste echte smartphone was voorzien van een multifunctioneel 3.5 inch touchscreen (480 x 320 pixels), 4 of 8 GB intern geheugen, een 2 Megapixel camera, ondersteuning voor Wi-Fi (802.11b/g), EDGE, en Bluetooth 2.0. De iPhone had de afmetingen van 115 x 61 x 11.6 mm en woog slechts 135 gram. Door de lancering van deze eerste smartphone werd Apple de nieuwe trendsetter in de markt voor mobiele communicatie.

Samsung de nieuwe trendsetter

Nadat Apple in 2007 zijn eerste smartphone lanceerde heeft het bedrijf 6 jaar de markt voor mobiele  communicatie kunnen domineren. In 2013 bleek echter dat Samsung met de Galaxy S4 meer smartphones verkocht dan zijn concurrent Apple met de iPhone. In eerste instantie volgde Samsung de ontwikkelingen van de iPhone op de voet, maar met de lancering van de Galaxy S4 bleek Samsung op het gebied van innovaties een voorsprong te nemen op Apple. Vooral door het open besturingssysteem Android, waar iOS van Apple een gesloten besturingssysteem is, en de enorme hoeveelheid beschikbare apps, bleek de Galaxy S4 populair te zijn bij het grotekomst nog heel veel verwachten.e publiek.

De toekomst

De innovaties op het gebied van mobiele communicatie volgen elkaar in een razend tempo op. Vooral door de beschikbaarheid van mobiel breedband internet en de komst van het 5G netwerk, zullen deze innovaties is nog een rapper tempo gelanceerd gaan worden. Zeker als we kijken naar de vele noviteiten die op dit moment nog volop in ontwikkeling zijn zoals een vouwbaar scherm, nieuwe accutechnologieën, sterkere wifi receivers en sterke processoren, kunnen we in de nabije toekomst nog heel veel verwachten. Sterker nog: Over 10 jaar zullen we rijkelijk lachen over de vele innovaties die we nu tot onze beschikking hebben.

Tags:

Reacties