Het einde van de gedrukte telefoongids

Telefoongids verdwijnt

Het lijkt erop dat de telefoongids, net als vele andere gedrukte media, zich over een aantal jaar zal begeven aan de groeiende digitale markt.

De minister van Economische Zaken, Henk Kamp, heeft in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat de telefoongids tot eind 2017 zal blijven bestaan in zijn gedrukte versie. Wat er daarna gebeurt met de telefoongids zal worden overgelaten aan de desbetreffende markt. KPN is tot 2015 verantwoordelijk voor het verzorgen van de gedrukte telefoongids.

Maandelijks wordt de telefoongids door maar liefst 2,5 miljoen gebruikers besteld (anno 2014). Een oververtegenwoordigde groep binnen deze gebruikers bestaat uit personen ouder dan 55 jaar die voornamelijk in rurale gebieden wonen. Tegelijkertijd bezit een relatief gering aantal van deze gebruikers smartphones.

“De print-gebaseerde industrie is op grote schaal in transitie van print naar digitaal”

0042(29).jpgDe stap om de gedrukte versie van de telefoongids op stop te zetten is een logische stap. Het aantal opgevraagde exemplaren is elk jaar hard aan het dalen. Een alternatief voor de gedrukte versie is hierom ook de webversie van de telefoongids. Volgens Minister Kamp zijn de desbetreffende markten in staat om zelf elektronische gidsen beschikbaar te stellen.

De kosten voor het drukken van media is relatief gezien aan het stijgen, onder andere door de opkomst van online media. In de afgelopen jaren hebben vele print-gebaseerde media, met name kranten, hun deuren moeten sluiten wegens winstdaling door de overstap van consumenten naar online media. De print-gebaseerde industrie is op grote schaal in transitie van print naar digitaal: het einde van de gedrukte telefoongids lijkt hierom ook te naderen.

Wanneer heb jij voor het laatst gebruik gemaakt van de telefoongids?

Reacties