Einde roamingskosten

Einde roamingkosten

Per 15 december 2015 wordt in de hele Europese Unie roamingstarieven afgeschaft.

Vandaag stemt het Europees Parlement voor de afschaffing van deze roamingskosten. Gebruikers die nu gebruik maken van hun telefoon in het buitenland betalen nog hoge kosten voor het gebruik van internet en telefonie. Met de afschaffing van de roamingskosten zullen de tarieven van het thuisland leidend zijn voor het bellen of internetten in het buitenland.

Dit zou in eerste instantie betekenen dat consumenten zonder extra kosten in alle Europese landen kunnen bellen, sms’en en internetten. Wat de gevolgen zullen zijn van de afschaffing van de roamingstarieven is nog even afwachten. Gespeculeerd wordt dat het zou kunnen dat providers internet en bellen in het buitenland niet langer zullen faciliteren. Zodat providers vervolgens met speciale dure abonnementen kunnen komen die bellen en internet in het buitenland wel ondersteunen, om op deze manier de afgeschafte roamingstarieven te compenseren.

Ook een mogelijkheid is dat er meer Europese spelers actief zullen worden. Grote providers zoals T-Mobile en Vodafone zijn nu al in meerdere landen actief, dit zou een groot voordeel voor deze providers kunnen opleveren. De concurrentie zal hoogstwaarschijnlijk nog groter worden aangezien je zonder roamingskosten een voordeliger abonnement kunt aanschaffen bij een provider in een van onze buurlanden. In dit scenario zal dit nadelig zijn voor bijvoorbeeld KPN die alleen in Nederland actief is. Toch zijn deze scenario’s alleen nog speculatie, wat precies de gevolgen zullen zijn van de afschaffing van roamingskosten zal de tijd leren.

Reacties