‘Kill-switch’ voor smartphones in 2015

Kill switch voor smartphones

In 2015 zullen smartphones worden verkocht waarbij gebruikers een ‘kill-switch’ kunnen gebruiken om hun toestel op afstand onbruikbaar te kunnen maken of om de gegevens te wissen. Deze overeenkomst is gesloten door Apple, Google, Samsung, Microsoft, Motorola en andere smartphonefabrikanten.

Vanaf juli 2015 zal deze tool door fabrikanten op de smartphones worden geïnstalleerd of kan deze tool door gebruikers zelf worden gedownload. Het doel is om deze tool uiteindelijk standaard op elke telefoon te hebben staan. Deze ‘kill-switch’ zou namelijk het aantal diefstallen van smartphones moeten tegen gaan. De ‘kill-switch’ kan:

  • De gebruiker kan op afstand zijn data verwijderen (het verwijderen van persoonlijke informatie dat na de aanschaf is toegevoegd, zoals foto’s, contacten, emails, etc)
  • De smartphone onbruikbaar maken voor andere gebruikers (door de smartphone met een wachtwoord of pincode te blokkeren en dat het toestel zonder deze informatie niet te gebruiken is) behalve voor noodoproepen.
  • Het voorkomen van het heractiveren van het toestel zonder de gebruiker zijn/haar toestemming. (incl. ongeautoriseerde pogingen voor het herstarten van de fabrieksinstellingen)
  • Het terug draaien van de onbruikbaarheid van het toestel als hij weer terug is bij zijn rechtmatige eigenaar en het terug zetten van de persoonsinformatie.

“Als het niet standaard op de toestellen wordt gezet, kunnen de dieven nog altijd op de kans van een werkend toestel stelen.”

De enige manier namelijk om de diefstal van mobiele telefoons terug te dringen is dat de mensen die de toestellen stelen geloven dat alle telefoons nutteloos zijn geworden. Dus dat zou betekenen dat alle telefoons standaard van deze tool moeten worden voorzien. Als het niet standaard op de toestellen wordt gezet, kunnen de dieven nog altijd op de kans van een werkend toestel stelen. Daarnaast lijkt altijd de mogelijkheid te bestaan dit soort systemen of tools te hacken. Grote vraag of criminelen niet gewoon een manier zullen vinden om de ‘kill-switch’ heen. Door bijvoorbeeld het toestel in een doos zonder signaal te stoppen. Daarnaast zou er best een mogelijkheid zijn voor hackers om de telefoon weer werkend te maken aangezien de ‘kill-switch’ ook een terugwerkend effect kan hebben. Het zou ook nog denkbaar kunnen zijn, en nog vervelender, dat de ‘kill-switch’ op niet gestolen telefoons wordt geactiveerd, op basis van een wraak actie of iets dergelijks. De vraag bestaat of dit soort maatregelen daadwerkelijk de diefstal van smartphones zal doen dalen en of dat met deze maatregel geen andere problemen worden aangetrokken. Wat denk jij, ‘kill-switch’ on of ‘kill-switch’ off?

Tags:

Reacties