Geschiedenis van mobiel gokken

De geschiedenis van mobiel gokken gaat verder terug dan de meeste mensen zullen denken. Verder terug dan het bestaan van Toptienmobiel.nl. Inmiddels zijn er honderden, zo niet duizenden apps beschikbaar die het mogelijk maken om via de telefoon een gokje te wagen. De geschiedenis van online gokken gaat echter veel verder terug, bijna tot op het moment dat de eerste telefoons een (slechte) internetverbinding hadden.

Inmiddels speelt ongeveer 85% van alle mensen die online gokken weleens via een telefoon of tablet. Ongeveer 50% van de mensen die online gokken doet dit enkel via een telefoon of tablet. Dat is eigenlijk niet zo gek, de snelheid van de internetverbinding op een smartphone verbetert bijna ieder jaar en de apps die online gokken mogelijk maken verbeteren ook ieder jaar. In dit artikel wordt de ontwikkeling van mobiel gokken door de jaren heen geschetst.

Mobiel gokken met WAP

De eerste gokspellen voor op de telefoon werden geïntroduceerd in het WAP-tijdperk. WAP was rond 2000 de enige mogelijkheid om een internetverbinding op een telefoon te hebben. Rond die tijd werden er simpele gokspellen op de markt gebracht en kon er (bijna) nog niet gespeeld worden om echt geld. Het is goed om in herinnering te houden dat de telefoons toen ook nog niet zo geavanceerd waren zoals ze nu zijn. Er waren nog geen telefoons met touchscreens, de rekenkracht die de GSM’s hadden, was slechts een fractie van de rekenkracht die een gemiddelde iPhone nu heeft.

De spellen die gespeeld werden waren vooral simpele spellen, zoals eenvoudige speelkasten en kaartspellen. Het spelen van spellen zoals bijvoorbeeld roulette (en zeker niet in de live-versie) was bijzonder ongebruikelijk.

3G verandert de online gokwereld

Rond 2003 komt er echter een nieuwe techniek op de markt die het internetverkeer op een mobiele telefoon een stuk sneller maakt. Daardoor wordt het ook aantrekkelijker om mobiel te gokken. Daarnaast worden de telefoons ook iets sneller, waardoor de mogelijkheden om mobiel te gokken verder toenemen.

Met de opkomst van 3G werd het vooral mogelijk om te gokken op sportevenement. Wie van een gokje hield kon nu live naar sportevenementen kijken en via zijn of haar telefoon inzetten op de wedstrijd.

De opkomst van de iPhone en Android-telefoons

Rond 2007 lanceerde Apple de iPhone. Iets later kwam Google met het besturingssysteem Android. Deze besturingssystemen maakten het voor app-ontwikkelaars mogelijk om met een relatief lage investering miljoenen potentiële klanten te bereiken. De vraag naar mobiele gokspellen was groot. Binnen 5 uur nadat de Apple-store was gelanceerd stond het spel Texas hold’em al in de top 10 van de meest gekochte apps.

Uiteraard is de ontwikkeling van mobiel gokken niet gestopt met de introductie van de iPhone en Android-telefoons. Telefoons zijn sneller geworden en ook de mogelijkheden van mobiel gokken zijn verder uitgebreid. Dat is echter niet de belangrijkste ontwikkeling die er na de introductie van deze nieuwe soorten telefoons is geweest.

De belangrijkste ontwikkeling die het mobiel gokken heeft doorgemaakt is het gokken om echt geld. In de afgelopen jaren is het steeds makkelijker geworden om echt geld op een mobiel gok-account te krijgen en om het ook weer terug te krijgen naar een echte bankrekening.

Mobiel gokken en HTML5

Waarschijnlijk is de laatste grote ontwikkeling die online en mobiel gokken hebben doorgemaakt de opkomst van HTML5. HTML5 is de nieuwste variant van HTML en maakt het mogelijk om gok-apps zowel op een pc als op een mobiele telefoon of tablet goed te laten functioneren. Op deze manier kunnen aanbieders van online gokspellen hun klanten op ieder device bedienen.

De verwachting is dat deze trend verder door zal zetten. Steeds meer mensen gokken vanaf hun tablet of telefoon. Dat is makkelijk en het kan vrijwel overal. Echter zal er altijd een doelgroep zijn die liever online gokt vanachter een gewone computer. Deze mix zal de komende decennia nog populair blijven.

Reacties