Geweldige foto’s met je smartphone met deze simpele tips

Je hebt tegenwoordig altijd je smartphone bij je. Gebeurt er iets of zie je iets wat je vast wil leggen, dan kan dat makkelijk en snel met je smartphone. Maar hoe zorg je er voor dat jouw telefoon er net zo uit zien als de foto’s van een spiegelreflex camera?

Joost Bastmeijer – Instagramfotograaf met ruim 47.000 volgers – deelt in samenwerking met Simyo zijn praktische tips in vier video’s.

Joost Bastmeijer legt prachtige foto’s vast, van een hectische winkelstraat in India tot kano’s in de Amsterdamse grachten. Zo’n duizenden volgers bewonderen dagelijks zijn foto’s via Instagram. Het lijkt wel alsof de foto’s zijn gemaakt met een professionele camera, maar niks is minder waar. Al zijn foto’s zijn genomen met zijn smartphone. Ben je benieuwd hoe hij dat doet? Bekijk dan de video’s waarin hij vier veelvoorkomende fotovraagstukken behandelt: gebruik van licht, macrofotografie (dus een foto van héél dichtbij), compositie en portretfotografie.

Maak optimaal gebruik van het licht

De basis is het licht en dus een belangrijk onderdeel van een goed foto. Buiten is het licht toch anders dan binnen. Hoe maak je buiten slim gebruik van het licht? Hierbij kan je denken aan weerspiegelend licht van gebouwen om je onderwerp beter uit te lichten.

Bij een close-up alle details op de foto

Wil je je eten ook net zo mooi op de foto als een culinaire foodfotograaf? Hier is een simpel trucje voor, namelijk je smartphone 180 graden draaien. Dan zit de camera aan de onderkant en kun je dichterbij het onderwerp komen. Had je daar al aan gedacht?

Op zoek naar de juiste beeldverhouding

De positie van het onderwerp maakt de foto. Zijn de verhoudingen wel correct? Joost deelt in zijn video tips voor een goede compositie. Denk hierbij aan ‘de regel van derden’: verdeel je beeld in negen vlakken en zorg dat het onderwerp altijd op een ‘snijpunt’ staat.

Een portret maken op de juiste manier

Een portret van iemand maken is niet makkelijk. Degene die je op de foto zet is waarschijnlijk behoorlijk kritisch, want die wil er wel goed op staan. Een tip van Joost is: fotografeer nooit met tegenlicht.

Een beetje bewerken mag

Joost weet als geen ander welke app je het beste kan gebruiken om jouw foto’s nét dat beetje extra te geven. Laat bijvoorbeeld de kleuren van je scherm knallen met de app VSCO-cam, of versterk juist het lichteffect van een ondergaande zon met Snapseed. Aan de hand van deze handige apps maak je van een ‘prima kiekje’ een geweldige foto.

Al nieuwsgierig geworden? Bekijk de video’s dan op het Simyo blog.

Tags:

Reacties