Jailbreak en rooten: wat zijn de voor- en nadelen?

Jailbreak

Simyo legt uit wat de jailbreaken en rooten is en wat de voor- en nadelen zijn. Jailbreaken is steeds bekender. De variant hiervan van Android is rooten.

Het wordt weleens omschreven als ‘iets waarmee je meer uit je telefoon haalt.’ Door jailbreaken of  rooten heb je de mogelijkheid om bepaalde instellingen aan te passen. Hiermee kan je je telefoon precies naar wens maken. Jailbreaken doe je bij een iPad of een iPhone. Je hebt nog wel special software nodig. Hiermeee kan een gejailbreakte telefoon naast Apple goedgekeurde apps ook niet-goedgekeurde apps downloaden in de appstore – Cydia – voor gejailbreakte apparaten. Het is aan de hand hiervan ook mogelijk p, tweaks en thema’s  te installeren en het gebruik van de bestaande functies op je telefoon te vergemakkelijken.

Als je je Android-telefoon “root” verkrijg je alle rechten. Aan de hand hiervan heb je meer mogelijkheden. Je kan naast het downloaden van meer apps ook bepaalde fabrieks geïnstalleerde functies op je telefoon verwijderen zoals het downloaden van adblockers om zo reclame te vermijden en de snelheid van de processor verhogen. Daarnaast kan je back-ups maken, je batterij kalibreren en verwijderde foto’s en video’s herstellen.

Er zit wel een nadeel aan jailbreaken en rooten, namelijk het vervallen van je garantie op je apparaat. Daarnaast is je telefoon kwetsbaarder voor virussen, kan het trager worden en de spellingscorrectie niet meer werkt. Een andere mogelijkheid is bij het rooten in zogenaamde bricks veranderden: oftewel een telefoon met een zwart scherm. Dus: Mocht je je telefoon gebruiken voor werk, afspraken, internetbankieren en andere belangrijke zaken, wees dan voorzichtig zijn met het installeren van jailbreak- en root software.

Voor meer voor- en nadelen ga naar het Simyo blog

Tags:

Reacties