Google introduceert Android 5.0

Google introduceert tijdens Google I/O een nieuwe versie van Android. Deze versie is volgens Google de grootste update ooit. Er is een voorproefje van wat hoogstwaarschijnlijk Android 5.0 gegeven.

De nieuwe versie wordt door Google voorlopig nog ‘L Developer Preview’ genoemd, de definitieve naam is nog niet bekend. Hoogst waarschijnlijk wordt de nieuwe versie uitgebracht als Android 5.0 Lollipop. Tijdens Google I/O geeft de zoekgigant een voorproefje van de nieuwe software en de nieuwe interfaces. In totaal telt de nieuwe versie van Android meer dan vijfduizend wijzigingen en vernieuwingen.

Material Design

In de nieuwe software staat ‘Material Design’ centraal. Deze feature zorgt ervoor dat de interface zich blijft aanpassen en bijwerken op basis wat de gebruiker nodig heeft. Google zorgt voor een consistente interface, waarbij de interface gelijk blijft op verschillende platformen, zo zullen apps op je smartphone en TV er hetzelfde uitzien.

Het nieuwe design zal niet alleen voor Adroid worden uitgebracht maar ook worden toegevoegd in Google Chrome en andere diensten van Google. Zo heeft Google ook een nieuw design voor de Gmail-app laten zien. Het nieuwe design bevat felle, vrolijke en frisse kleuren en heeft een modern design.

Batterij

Google heeft ‘Project Volta’ geïntroduceerd, wat het batterijverbruik zou moeten optimaliseren. Met ‘Battery Hostorian’ kunnen ontwikkelaars zien welke apps het meeste batterijverbruik vragen, op deze manier wordt het voor ontwikkelaars makkelijker om efficiënte applicaties te maken. Daarnaast zal er een ‘Battery Saver’ worden toegevoegd, in veel smartphones van andere fabrikanten is een soortgelijke functie al te vinden, maar Google voegt zijn eigen versie toe. De functie zal automatisch helpen met het besparen van stroom als de accu bijna leeg is.

Google Fit Platform

Ook Google gaat inzetten op gezondheid. Via je smartphone worden je stappen, hartslag en andere gezondheidsinformatie bijgehouden, deze informatie kan gedeeld worden met de feature ‘Google Fit Platform’. Al deze informatie kan vervolgens gebruikt worden door ontwikkelaars in hun apps, zo is het bijvoorbeeld mogelijk in een recepten app tips voor je dieet te krijgen. In een fitness app wordt bijvoorbeeld  je BMI gebruikt om bepaalde oefeningen aan te raden.

Release Android 5.0 Lollipop

Wanneer de nieuwe software precies uit zal komen is niet bekend, maar zal zeker nog wel even duren. Google geeft aan het nieuwe Android pas dit najaar uit te brengen. De voorgaande software update van Android 4.4 KitKat verscheen in oktober. Het zou dus niet onwaarschijnlijk zijn dat Android 5.0 Lollipop in dezelfde maand zal verschijnen. De exacte release datum en uitrol van het nieuwe Android zal nog bekend worden.

 

 

Tags:

Reacties