Review HTC One (M8)

Smartphone reviews Smartphone reviews

HTC heeft het afgelopen jaar hard gewerkt aan een nieuw topmodel na het succes van de HTC One. De HTC One (M8) is een vervolg op zijn voorganger. Hierbij onze ervaringen met de HTC One (M8).

Opnieuw wordt de nadruk gelegd op het ontwerp van het toestel en de features. De HTC One had al vrij goede BoomSound-speakers, maar voor het nieuwe toestel hebben ze de boxjes verbeterd. Daarnaast heeft HTC de behuizing van het toestel met nog meer aluminium voorzien dan zijn voorganger. Een van de features van de M8 is de tweede camera aan de achterzijde van het toestel, hiermee zou betere diepte-informatie geregistreerd kunnen worden en dankzij deze informatie zijn er een heleboel nieuwe effecten mogelijk.

Camera’s

Anderhalf jaar heeft HTC gewerkt aan een nieuwe feature voor de camera, waarbij gebruik gemaakt wordt van twee camera’s aan de achterzijde van het toestel. Naast de ‘normale’ camera bevindt zich nog een tweede camera die informatie opslaat over de diepte van de objecten in de foto.

UFocus

De informatie die door de tweede camera wordt geregistreerd wordt toegevoegd aan het normale jpeg bestand. De informatie kan dan gebruikt worden in de HTC fotogalerij-app. Met behulp van UFocus kan, volgens HTC, al gemaakte foto’s opnieuw scherpstellen. Wat deze app eigenlijk doet is op de foto een uitgebreide blurfilter toepassen. Het is dan mogelijk op een plek in een foto te klikken dat dan de positie van focuspunt krijgt. De rest van de foto wordt uit de gegevens van de tweede camera gehaald en onscherp gemaakt. De feature werkt niet als een flits is gebruikt of als de foto heel weinig ligt bevat.

Het klinkt zo mooi. Gewoon het focuspunt veranderen en voila je foto is scherp. Toch werkt UFocus niet altijd even goed. Het effect is het effectiefst als het focuspunt zich dicht bij de camera bevindt en de foto verder veel diepte heeft en portretten zijn goed te UFocussen. Het is voor deze software echter nog moeilijk om het focuspunt netjes uit te snijden voordat de rest van de foto wazig wordt gemaakt.

camera.JPGAndere features met de tweede camera

Foregrounder, Copy&Paste en Dimension Plus zijn andere features die werken met de tweede camera. Bij Foregrounder is het mogelijk een object, een persoon of voorwerp, uit een foto te halen en deze los te bewerken of om juist dan de achtergrond te veranderen. Copy&Paste zegt het eigenlijk al, het is dan mogelijk zijn iemand uit een foto te knippen en dan in een andere foto te plakken. Maar ook deze twee features kampen met hetzelfde probleem als UFocus. Het uitsnijden van objecten gaat niet vlekkenloos.

Dimension Plus is een feature die een 3d-effect aan een foto moet toevoegen, waardoor het perspectief van de foto lijkt te veranderen als je je beeld beweegt. Ook deze feature werkt met een filter. Ook deze feature werkt niet geheel naar behoren, delen van de foto vervormen. Je zou deze feature bij mensen kunnen gebruiken als een soort lachspiegel.

Het is wel te begrijpen dat HTC probeert zich van de concurrentie te onderscheiden door middel van deze tweede camera en de toegevoegde mogelijkheden. Dat het nog niet optimaal werkt nemen we nog maar voor lief.

Behuizing

De HTC One is voorzien van een unibody, wat wil zeggen dat de behuizing van het toestel uit een stuk bestaat. Deze keer is het volledige toestel uit een stuk aluminium gemaakt. Alleen aan de bovenkant is gebruikt gemaakt van een strookje plastic, dit hebben ze gedaan voor het doorsturen van signalen van de infraroodzender.

Het toestel is wat ronder dan zijn voorganger waardoor het toestel lekker in de hand ligt. Door de aluminium behuizing is het toestel wel gevoelig voor omgevingstemperaturen. Is het buiten koud zal het toestel ook vrij koud aanvoelen.

Net zoals zijn voorganger heeft de M8 BoomSound-speakers boven en onder het scherm zitten, dit in combinatie met een 5-inch beeldscherm maakt het toestel vrij groot. De boxen, die bij de One al erg goed waren, zijn verbeterd. Het volle volume ligt hoger en het geluid klinkt nog iets beter. Deze boxen zorgen daarnaast ook voor een goede gesprekskwaliteit.

Extra geheugen

HTC heeft bij het nieuwe toestel een micro-sd-slot toegevoegd zodat het geheugen van de M8 uitgebreid kan worden door de gebruiker. Dit toestel heeft dan ook maar 16 GB standaard geheugen. Wat eigenlijk prima is omdat het geheugen nu toch is uit te breiden.

Tags:

Reacties