Monument Valley: game review

App reviews App reviews
Monument Valley app review

Monument Valley

PlatformiOS, Android
PublisherUstwo
OntwikkelaarUstwo
Releasedatum03-04-2014
Prijs€3,59

Download op android  Download in iOS
Mysterieus, leuk, extatisch, apart, artistiek, verslavend. En toch blijkt Monument Valley met gemixte gevoelens harten te veroveren.

“An illusory adventure of impossible architecture and forgiveness”

In april 2014 bracht Ustwo het mysterieuze spel Monument Valley uit op iOS en Android. Het spel wordt door Ustwo beschreven als “an illusory adventure of impossible architecture and forgiveness”. Beter kan het ook niet beschreven worden. Monument Valley is een puzzel/avontuurspel dat zich afspeelt in verschillende werelden, die in het spel monumenten genoemd worden. Je speelt als een prinses genaamd Ida, en het is de bedoeling dat je haar begeleidt door de monumenten, door te spelen met de architectuur van de wegen en gebouwen om haar zo te leiden tot haar doel.

Zodra je het spel opent merk je direct dat het een mysterieuze tint heeft. Het kleurgebruik en de algehele design van het spel gecombineerd met het extatische muziek zorgt ervoor dat je wordt geïmmerseerd in Ida’s wereld. De design is erg simpel en minimalistisch en totaal niet verwarrend: alles blijkt logisch te zijn, ook als je de manualteksten overslaat. De eerste level maakt alles nog wat duidelijker door pop-up teksten die verschijnen die je door de level heen leiden. In principe bestaan er in het gehele spel twee handelingen: je drukt ergens op het scherm zodat Ida naar dat punt toe loopt, en je verschuift elementen binnen het architectuur zodat je de wegen vrij maakt voor Ida.

Ondergedompeld in een extatische wereld

Het verhaal van Ida in Monument Valley is vaag en zweverig. Je begint als een prinses die begeleidt wordt door verschillende werelden die blijken overgenomen te zijn door antropomorfische kraaien. Wat zij zijn en wat het verhaal is omtrent de protagoniste is blijft onduidelijk en open voor interpretatie. Dit is wat mijn ervaring echter betreft allesbehalve erg: het hele spel is vrij zweverig, en het gaat uiteindelijk om de unieke ervaring die je als speler meemaakt in het spel en niet zozeer wat het verhaal is.

 

monument-valley-1        monument-valley-2        monument-valley-3         monument-valley-4

“Alhoewel levels moeilijker werden, voelde ik mijn frustratiegehalte niet stijgen”

De gameplay van het spel is over het algemeen erg intuïtief te noemen. Ook blijkt de gameplay – ook bij latere levels – niet al te moeilijk of complex te zijn. Ik kon de steeds moeilijkere puzzels oplossen door mezelf steeds wat meer te concentreren op elementen binnen het spel, wat ervoor zorgt dat Monument Valley nog hypnotischer wordt dan dat het al is. Alhoewel levels moeilijker werden, voelde ik mijn frustratiegehalte niet stijgen. Alles verliep vloeiend en intuitief, het leek alsof het bestemd was om het hele spel uit te spelen. Dit is iets wat ik tegenwoordig, met de overvloed aan casual games, bijna niet meer meemaak.

De makers van het spel hebben Monument Valley erg gedetailleerd uitgewerkt. Elke interactie met het scherm zorgt ervoor dat je een muziekinstrument hoort: als je blokken draait krijg je geluiden van een speeldoos te horen, en als je ergens op het scherm klikt hoor je geluiden van een akoestische gitaar. Het algemene atmosfeer in het spel – dankzij de combinatie van de kleuren en het gebruik van mysterieuze muziek en geluidjes – bleek voor mij erg relaxend te zijn.

Wrap-up

Tot zover bestaat Monument Valley uit slechts 10 levels: aan de ene kant is dit jammer, gezien het concept dusdanig sterk is dat je het blijft spelen zonder te stoppen. Anderzijds heeft het mij circa 4 uur geduurd tot ik alle levels had uitgespeeld. Niet al te lang, maar het heeft wel gezorgd voor een onvergetelijke 4 uur in een mysterieuze wereld met prachtige graphics en mooie extatische muziek. Het spel is voor de rest laagdrempelig en minimalistisch, wat ervoor zorgt dat je frustratiegehalte (bijna) niet stijgt.

Update: de makers van Monument Valley hebben aangegeven dat ze bezig zijn met nieuwe levels.

Laatste level en einde van monument valley

Beoordeling: 9

Tags:

Reacties